Ben je een beginnende lezer die graag wat meer wil lezen? Gebruik je excuses als “ik heb geen tijd om te lezen” om jezelf beter te voelen? Weet je niet goed waar te beginnen? Hieronder volgen enkele leestips om die drempels te overwinnen.

Forceer jezelf niet

Het is niet de bedoeling dat je tegen je zin boeken leest, dit hou je hoogstwaarschijnlijk toch niet lang vol. Een boek waarin je matig geïnteresseerd bent wegleggen voor het uitgelezen is, is zeker niet erg. Een boek lezen zou nooit een verplichting mogen zijn.

Lees met regelmaat

Dit is een belangrijke leestip, zowat elke persoon die vaak leest heeft een vast moment waarop hij/zij leest. Je kan dit bijvoorbeeld elke dag doen voor je gaat slapen of elke ochtend bij het opstaan. Veel mensen lezen ook op vakantie of in periodes waarin ze nood hebben om even te ontsnappen aan de drukte van het leven. Een dergelijke gewoonte ontwikkelen is uiteraard niet gemakkelijk, het vergt discipline en wilskracht.

Kies het juiste boek

Informeer jezelf bij een boekenclub of vraag aan familie en vrienden die vaak lezen wat een goed boek zou zijn voor jou. Probeer verschillende boeken te lezen om te weten te komen welk genre je het meest interesseert. Als je in Deinze, Zulte of Kruisem woont kan je ook een leesprofiel aanmaken hier, zo kan je een boek op maat bestellen.

Daag jezelf uit

Een andere leestip is jezelf uitdage, een voorbeeld hiervan zijn de jaarlijkse voornemens. Een challenge met vrienden/familie kan natuurlijk ook. Kies vooral een realistisch doel, en zorg dat je gemotiveerd bent, dat is het belangrijkste. Zoals Simon Sinek ooit zei: “Begin met het waarom”, daarmee bedoel ik dat een onderliggende reden zeker kan helpen. Lezen is leerrijk dus je onderliggend doel kan bijvoorbeeld zijn: “word productiever”. Omdat lezen over bijvoorbeeld timemanagement hierbij kan helpen, kan je extra gemotiveerd zijn.

Praat over de boeken die je aan het lezen bent

Praten met mensen uit je omgeving over de boeken die je aan het lezen bent kan ook een motivatie zijn. Omring jezelf met mensen die regelmatig lezen, dit is voor velen een stimulans om zelf ook wat meer te lezen. Tijdens het lezen kan je ook steeds zaken noteren/aanduiden, dit kan je helpen bij het onthouden van de belangrijke zaken van het boek.

Reflecteren

Vergeet niet om even stil te staan na het lezen van een boek. Past dit boek bij mij? Wat heb ik geleerd? Wil ik gelijkaardige boeken lezen? Dit is een uitstekend moment om meer over je eigen leesprofiel te weten te komen.

Startende lezers gaan dus best eerst op een zoektocht om te weten te komen welke boeken het best bij hen passen. Gewoontes opbouwen en je eigen leesprofiel samenstellen zijn zeer belangrijke factoren om vol te houden.